Cine vorbeste putin are numai de castigat; se presupune ca este ineligent; iar daca este cu adevarat, se spune ca este foarte inteligent. (La Bruyere)
Limbile sint cheile sau portile stiintelor si nimic mai mult, dispretul fata de unele cade asupra celorlalte. (La Bruyere)
A vorbi bine inseamna a te conforma esentei limbajului, care este indisociabil de gandire si, prin urmare, menit sa contribuie efectiv la construirea, precizarea si vehicularea exacta a gandirii, facand-o astfel consistenta si comunicabila. (Alhanase Joja)
O, cat e de puternic graiul in care-ti vorbeste tristetea lucrurilor parasite de mana minunata a omului. (Panait Istrati)
A vorbi corect si frumos inseamna a respecta legile interne ale limbajului. (Alhanase Joja)
Limba nu e, domnilor, numai un mijloc de a se intelege, nu numai mijlocul practic prin care un om poate sa-si comunice gandurile si sentimentele sale altor oameni; o limba reprezinta pentru un popor mult mai mult. Este forma cea mai inalta, cea mai deplina in care se poate exprima sufletul acelui po
Intre elementele care formeaza comoara sufleteasca a poporului romanesc, nici unul nu cuprinde mai mult si nu oglindeste mai adevarat decat insasi limba lui. (Nicolae Iorga)
Cuvintele de cele mai multe ori constata, nu creeaza o intelegere. (Nicolae Iorga)
Vorbeste mai sigur inaintea acelora care te pot controla, decat inaintea celor despre care nu esti sigur ca te inteleg. (Nicolae Iorga)
Limba romana are nepretuitul avantaj de a poseda cuvintele iubire si amor, pentru doua lucruri, cu totul deosebite, denumite in alte limbi cu un singur cuvant. (Garabet Ibraileanu)
Limba estem dintr-un punct de vedere, o mare parte din ceea ce se numeste arta. (Garabet Ibraileanu)
Odata rostita, vorba zboara fara sa se mai intoarca. (Horatiu)
Cuvintele, ca si hainele cumparate de-a gata, se potrivesc "intr-o anumita masura" tuturor persoanelor de aceeasi statura, dar pe fiecare in parte il imbraca prost. (A.I.Herzen)
Cuvintele nu se servesc numai pentru a ne exprima starile sufletesti sau a ne comunica ideilor, ci si pentru a le ascunde. (Traian Herseni)
O limba este, de regula, o punte de unire, ea da posibilitatea celor care o vorbesc sa comunice intre ei, sa colaboreze unii cu altii, sa se inteleaga si sa se uneasca, eventual sa se infrunte si sa se cerceteze reciproc. (Traian Herseni)
Limba este una din cele mai mari creatii ale omenirii, neegalata decat de confectionarea uneltelor si utilizarea lor in procesele de munca. (Traian Herseni)
Nici o limba nu poate exprima orice, dar fiecare limba, oricat ar fi ea de primitiva, are o anumita capacitate de expresie, iar capacitatea de expresie a limbii creste odata cu experienta de viata a poporului caruia ii apartine, odata cu civilizatia si cultura lui. (Traian Herseni)
Limba este mijlocul prin care ne aratam ideile si cugetarile noastre; acela ce cunoaste si stie mai multe lucruri, a aceluia limba este si mai bogata de vorbe si mai placuta. (Ion Heliade-Radulescu)
Limba este o icoana a ideilor si sentimentelor unui om sau a unui norod. (Ion Heliade-Radulescu)
Cuvantul este focarul tuturor scanteilor divine ale ratiunii universale. (Ion Heliade-Radulescu)
Cuvantul este principiul tuturor legilor eterne ale naturii materiale si naturii spirituale. (Ion Heliade-Radulescu)
Limba este act al inteligentei teoretice in cel mai propriu inteles al cuvantului, caci ea este latura externa a manifestarii acesteia. (Hegel)
Prin limbaj se intelege orice mijloc de comunicare a gandirii. (Spiru Haret)
Vorbele nu fac nimic, faptele si inima se cauta inaintea adevarului. (Ion Heliade-Radulescu)
Adevarata frumusete a limbii, capabila sa activeze ca o forta, se obtine prin precizia si sonoritatea cuvintelor care dau forma tablourilor, caracterelor, ideilor din carti. (Maxim Gorki)
Forta unei limbi nu sta in respingerea elementului strain, ci in asimilarea lui. (Goethe)
Limba e cea mai sfanta mostenire a unui popor, ea e a tuturor. Ea e intrupata, alcatuita, slefuita in cursul a zeci de veacuri, rasarita din trebuintele, din durerile, din bucuriile si suferintele unui popor. (Emil Garleanu)
Limbile sunt creatii spontane; ele sint opera popoarelor. (Anatole France)
LImbajul este nu atat un mijloc de expresie, cat un mijloc de comunicare. (Ernst Ficher)
Intr-un popor cu limba moarta, nu poate rasari un geniu cu adevarat creator, fiindca aci nu exista pentru dansul aptitudine originala de a denumi notiunile. (J.G.Fichte)