Fundamentul stilului propriu-zis, sufletul expresiv, este originalitatea subiectiva, care e de natura simultana, fapt pentur car ei se mai zice si intuitiva. (Mihail Dragomirescu)
Stilul este individualizarea expresiunii printr-un sentiment, continuu si printr-o anume coloratura sonora. (Mihail Dragomirescu)
Stilul propriu e stralucirea distinctiva a tuturor creatiilor culturale, rezultata dintr-o mare conceptie de viata, in care se intalnesc si se recunosc originalitatile creatoare. (Nichifor Crainic)
Stilul pentru cel care-i cunoaste secretele sale,e ste culoarea ce zugraveste gandurile noastre; este umbra si lumina, este dulceata sau groaza tabloului ce voim a infatisa. (Barbu Stefanescu-Delavrancea)
Doua sunt in general elementele care infrumuseteaza stilul; farmecul cuvintelor si acela al ritmurilor. In cuvinte se afla, ca sa zicem asa, materia stilului, iar in ritm forma lui perfecta. (Cicero)
Stilul este o indemanare, exterioara actului de creatiune si de gandire, in mare masura invatata si in aceeasi masura profitabila pentru toti; este retorica. (George Calinescu)
Prin stil se intelege azi, un anume lustru si o anume frumusete obiectiva a frazei, o insusire formala adaugata. (George Calinescu)
Stilul in sens mai strans e modul expresiunii verbale in opera de arta tonica, in sens mai lat e modul expresiunii in genere, in o opera de arta frumoasa. (Simion Barnutiu)
Stilul cuprinde si indruma pe artisti ca un spirit unitar. (Lucian Blaga)
O vorba buna din partea unui om de gust etse mai atragatoare decat toate nedreptatile celorlalti. (Duiliu Zamfirescu)
Cine nu cunoaste adanc o limba, nu poate intelege, la acelasi grad, frumusetile ei literare. (Duiliu Zamfirescu)
Limba unui popor e insa expresiunea si totodata insturmentul gandirii sale. (A.D.Xenopol)
Limba intreaga este materializarea lumii interioare. (A.D.Xenopol)
Cuvantul este intruparea notiunilor in sunete si anume in sunet articulat. (A.D.Xenopol)
Cuvantul, care are ca principala sarcina transmiterea notiunilor de la o minte la alta, participa direct si la formarea notiunilor. (Henry Wald)
Vorba trebuie sa slujeasca fapta si nu sa o inlocuiasca si nu sa o acopere in uitare prin prea multa podoaba. (Charles Wagner)
Un cuvant nelalocul lui stirca ideea cea mai frumoasa. (Voltaire)
Ca-n basmei-i a cuvantului putere: el lumi aievea-ti face din pareri, si chip etern din umbra care piere si iarasi azi din ziua cea de ieri. (Alexandru Vlahuta)
Adeseori un cuvant incurajator si o apreciere calda intensifica visul pana la ardoare, fortifica entuziasmul, pulverizeaza descurajarea si nimiceste apatia. (Petru Vintila)
Cuvantul nu exprima o impresie individuala decat in opera poetilor, altfel el este purtatorul unui sens general, al unei generalizari facute asupra lucrurilor. (Tudor Vianu)
O limba culta este aceea care dispune de o mare varietate a lexicului si contructiilor. O limba culta n-are niciodata memoria scurta si orizontul amrginit. Ea se tine la curent cu procesele moderne ale gandirii, dar nu leapada cu usurinta cuceririle lingvistice ale intregului popor, de-a lungul trec
Limba are posibilitatea sa nareze, sa evoce si sa analizeze, dar abia prin lucrarea literara naratiunile te seduc. (Tudor Vianu)
A vorbi corect inseamna a face asa cum cere uzul lingvistic. (Tudor Vianu)
Limba unui popor etse floarea lui cea mai de pret, o floare a intregii lui vieti spirituale; ea nu se ofileste niciodata, si isi are obarsia depatre in trecut, cu mult inainte de incepaturile istoriei. (D.Usinski)
Cuvantul este bun atunci cand el exprima gandirea exact, adica atunci cand creste nemijlocit din gandire, ca pielea pe propriul corp, si nu ca o masura confectionata din piele straina. (D.Usinski)
Sarcina cea mai actuala care se pune in domeniul dezvoltarii limbii literare este apropierea ei de intelegerea maselor largi. Limba literara este condensata si organizata, dar structura ei trebuie sa fie pe de-a-ntregul structura limbii vorbite de popor. (Tolstoi)
Limba este o urma a uriasei munci productive desfasurate de societatea omeneasca. Limba este a arma a gandirii. (Tolstoi)
UNul din elementele care contirbuie la rapida introducere si perimare a cuvintelor consta in viteza de necrezut cu care un cuvant nou poate fi impus in limbajul curent. (Alvin Toffler)
O blonda s-a dus sa-si ia permisul de conducere. La examen, politistul o intreaba: -Stiti cumva cum functioneaza motorul masinii? Blonda, sigura pe ea ii spune: -Pot sa explic cu cuvintele mele! -Da, bineinteles! spuse politistul -Brammm, brammmm, brammm!
O blonda s-a dus sa-si ia permisul de conducere. La examen, politistul o intreaba: -Stiti cumva cum functioneaza motorul masinii? Blonda, sigura pe ea ii spune: -Pot sa explic cu cuvintele mele! -Da, bineinteles! spuse politistul -Brammm, brammmm, brammm!