Nici arta fara inteles, nici inteles fara arta nu pot placea. (Ion Luca Caragiale)
Legea artistului trebuie sa fie stapanirea asupra pasiunilor pe care le infatiseaza. (Ion Luca Caragiale)
Arta nu poate sa actioneze decat asupra suprafeteie lucrurilor formate de natura. (Giordano Bruno)
Arta raspunde unei profunde necesitati umane, aceea de a ne cunoaste gratie virtutilor ei, mai bine pe noi insine, in marea noastra complexitate interioara. (Marcel Breazu)
Maiestria artistului trebuie sa faca accesibila creatia sa, nu prin concesii facute unor gusturi rudimentare sau pervertite, ci raspunzand exigentelor unui gust demn de epoca noastra. (Marcel Breazu)
Arta rascoleste strafundurile emotiviatii si nuanteaza viata afectiva, innobiland. (Stefan Barsanescu)
Arta trebuie sa contribuie la modelarea unui tip inaintat de om, care sa lupte pentru fericirea, libertatea si independenta patriei sale, pentru pacea si prietenia dintre popoare. (Mihai Beniuc)
Arta inseamna, desigur, cunoastere si munca, dar inseamna deopotriva depasire de sine si nazuinta de infratire cu lumea si cu ceilalti oameni. (Ion Bbiberi)
Arta nu exista in afara de timp si spatiu istorico-social, in afara contradictiilor caracteristice epocii respective. (Mihai Beniuc)
Arta este o functiune sociala a omului care etse si artist, este suprema sa functiune, subordonata firii sale, educatiei sale, idealurilor sale despre lume si viata. (Mihai Beniuc)
Artam subliniind actiunile sau inactiunile umane, ne mareste constiinta propriei existente, infirmandu-ne sau confirmandu-ne credintele rasfrante prin prisma frumosului si a sublimului. (Mihai Beniuc)
Ori de cate ori artistul se rupe insa de realitatea vie si construieste fictiuni de la masa de lucru sau schimonoseste chipul realitatii, opera devine straina,m izbindu-se de nepasarea maselor. (Mihai Beniuc)
Arta autentica, arta mare, indiferent de miscarea estetica in care se incadreaza, ramane, in primul rand, o arta nationala, o expresie autentica a vietii unui popor, a universului sau moral, a felului sau de a gandi si sintimi, de a interpreta lumea. (Ion Dodu Balan)
Arta, ca una dintre cele mai nobile si mai complexe manifestari ale spiritului creator al omului, n-a fost niciodata, nu putea fi si nici nu este o revelatie exterioara a vietii reale, ci o reflectare a realitatii, a existentei social-istorice a oamenilor. (Ion Dodu Balan)
Arta simte necontenit nevoia innoirii. (Ion Dodu Balan)
Arta care satisface nevoia cea mai imperioasa va fi totdeauna cea mai onorata. (Charles Baudelaire)
Un ungur la magazin: -Biscuiti este? -Nu este, sunt! -Da rahat sunt? -Da, esti!
Nu exista pe lume ceva mai usor decat lingusirea si ceva mai rgeu decat sinceritatea. (Dostoievski)
Educatia este cea mai puternica arma pe care o poti folosi pentru a schimba lumea. (Nelson Mandela)
A muri nu inseamna a fi invins. Dar a trai invins si fara glorie inseamna a muri in fiecare zi. (Napoleon Bonaparte)
Artistul exista in socialism nu ca un lautar de curte, gata sa struneasca coardele lautei la semnul mai mare-lui, ci ca un cautator de planeti, in consecinta; el nu este un bufon, ci un astrolog; cantecul sau nu te face sa petreci, ci sa cugeti, cuvantul lui iti da de gandit, nu te face sa razi. (Eu
Arta nu este doar deprindere. Ea este, inainte de toate, o virtute innascuta, o vigoare vitala ce provine din elementele firii, prin care artistul comunica cu universul din el si din afara lui. (Nicolae Balota)
Activitatea unui artist e un lung sir de sfortari catre o perfectiune neincetat cautata si niciodata ajunsa, o cazna de toata secunda, un chin in care personalitatea sovaie, schiopateaza si cade, se indoieste de sine, umilita, intristata, dar se hotaraste si porneste inca o datasi de mai multe ori l
Arta adevarata cere curaj, indrazneala creatoare, originalitate, efortul platit nu rareori cu grele sanctiuni de a deschide spiritului cai noi. (Aurel Baranga)
Scopul artei nu este sa copieze natura, ci sa o redea. (Honore de Balzac)
Arta ia nastere atunci cand, pe baza unui mare numar de notiuni datorate experientei, ajungem la o parere generala despre cazurile asemanatoare. (Aristotel)
Calea artei este calea inimii. (Ioan Alexandru)
Artistul este acela care confera unui lucru, creat de catre el, statutul de opera de arta. (Gheorghe Achitei)
Arta trebuie sa fie un bun cultural accesibil tuturor. (Gheorghe Achitei)
Nevoia de arta s-ar justifica, astfel, ca permanenta tentativa umana de cucerire a domeniului invizibilului, pe calea plazmuirii de forme noi. (Gheorghe Achitei)