<<   20   21   22   23   24   25   >>  Citate..

O opera trebuie judecata dupa continutul si nu dupa intentia ei. (Romain Rolland)


Citate..

Critica este "creatie" in sensul ca ofera o receptie superioara si noua a obiectului sau, dar ea ramane o activitate teoretica in jurul unei contructii artistice si nu se confunda cu ea, dupa cum nici n-o inlocuieste. (Ion Pascadi)


Citate..

Un critic trebuie sa stie tot ce se petrece in literatura, sa ia in dezbatere nu doar carti, ci fenomene, tendinte, sa pledeze pentru anumite orientari artistice, sa combata altele, sa se angajeze in polemici, intr-un cant sa devina o prezenta constanta, nu doar inregistratoare, ci si orientativa. (


Citate..

Polemica nu e arma spiritelor totalitare, ce-si subestimeaza adversarii, nu e, cu alte cuvinte, o maciuca, ci o arma supla, o lama logica, care nu bajbaie dezordonat pe toata suprafata trupului aparat de platosa, ci cauta doar micul patiu de inaderenta a zalelor; respectand sau netinand seama de res


Citate..

Criticul nu este atat de expus la ura celor pe care-i ataca, pe cat e ura celor de care n-a avut ocazia sa se ocupe. (Eugen Lovinescu)


Citate..

Un critic e un militant, el e un soldat in tinuta de campanie, pe terenul cultural; el e un semanator de idei. (Eugen Lovinescu)


Citate..

Critica poate fi creatoare de valori, dar a cauta cu orice pret sa creezi valori si a-ti taia un merit din aceasta indeletnicire, inseamna a lua o pozitie primejdioasa care falsifica imediat instrumentul criticei. (Eugen Lovinescu)


Citate..

Adesea critica nu este o stiinta, ci o meserie, in care e nevoie mai mult de sanatate decat de duh, mai mult de truda decat de capacitate, mai mult de obisnuinta decat de inzestrare naturala. Daca vine de la un om care are mai putin spirit de discernamant decat cultura si se aplica anumitor capitole


Citate..

Critica este piatra de incercare care distruge ceea ce nu-i rezista, dar innobileaza ceea ce ii rezista. (Mircea Florian)


Citate..

Criticul care nu judeca atitudinea scriitorului, afectivitatea sa, idealul sau, nu-si face datoria. (Garabet Ibraileanu)


Citate..

Critica literara nu poate trai, nu poate infrunta vremea decat numai cand este pishologica, cand contine adevaruri asupra sufletului omenesc. (Garabet Ibraileanu)


Citate..

Spiritul critic al filozofiei noastre nu poate fi exercitat in afara unei cercetari obiective a realitatii, a recunoasterii si studierii contradictiilor sociale specifice fiecarei etape de dezvoltare a societatii noastre. (Ion Florea)


Citate..

Multi critici inteleg sa vada mai bine floarea de gheata de pe geam dupa ce au topit-o. (Nicolae Iorga)


Citate..

Nu te supara de critica oamenilor intunericului. Vii cu lumina in turn si vrei sa-ti multumeasca liliecii pe care i-a zburatacit? (Nicolae Iorga)


Citate..

Intr-o polemica sa raspunzi cat are nevoie publicul, nu adversarul. (Nicolae Iorga)


Citate..

Criticul fie teatral sau de orice alta specialitate, trebuie mai intai de toate sa fie bine initiat in specialitatea sa, sa studieze profunditatea subiectlui ce voieste a critica si expunerea criticei ce va face sa arate adevarul fara partialitate sau pasiune, caci astfel el devine, poate si fara vo


Citate..

Numai o critica principala, slujitoare sincera a cauzei poporului pe taramul productiei spirituale si aparatoare curajoasa a drepturilor lui la o literatura mare, adanc umana si demna de epoca sa, va asigura indeletnicirii noastre un prestigiu incontestabil. (Ovid S. Crohmalniceanu)


Citate..

Critica nu-si poate constitui cadrul ei teoretic, principal, in afara unei conceptii mai currinzatoare, filozofica de care sa dispuna criticul. (Dumitru Ghise)


Citate..

Critica se dezvolta, capata o insemnatate tot mai mare, ajunge tot mai folositoare, in acelasi grad in care se dezvolta societatea, literatura si artistul. (C. Dobrogeanu-Gherea)


Citate..

Teoria criticii, cand e vorba de a statornici legatura intre artist si opera, va fi o analiza psihica a artistului. (C. Dobrogeanu-Gherea)


Citate..

Prin aratarea adevarului adevarat - un critic credem ca-si indeplineste datoria catre tara si neamul sau. (Mihail Dragomirescu)


Citate..

Ca sa fie cineva critic adevart, trebuie sa fie psiholog - cunoscator al oamenilor, al vietii. (Ovid Densusianu)


Citate..

Judecatorul suprem al operelor de arta, la urma urmelor, este numai poporul in care ele se produc. (Barbu Stefanescu Delavrancea)


Citate..

Critica e o modalitate a cunoasterii, pe taramul literar, plastic sau muzical. Nimic nu e mai detestabil, in exercitarea profesiunii critice, decat rezerva mintala, insinuarea, eufemismul sau macar alunecarea asupra formularii judecatii de valoare. (Serban Cioculescu)


Citate..

A face critica inseamna dar in primul rand a se substitui autorului si deci a repeta actul creatiei, insa analitic, prin amplificare, fiindca numai asa se demonstreaza putinta translatiei de la individ la individ si deci universalitatea. (George Calinescu)


Citate..

Cu cat un critic este mai artist, cu atat este mai ingust in aprecieri, deoarece fantezia lui e mai aproape de realizare, iar materialul operei straine se gaseste in conflict cu materialul propriu al artistului-critic. (George Calinescu)


Citate..

Criticismul este un efect al acuitatii viziunii creatoare. (George Calinescu)


Citate..

Nu este critic acela care nu scrie decat dupa ce a scris altul. (George Calinescu)


Citate..

O critica, ce se incapataneaza sa impuna unui autor, ce trebuie inteleasa prin anume termeni e de obicei o critica inoperanta. (Lucian Blaga)


Citate..

O polemica este absolut necesara si binefacatoare pentru o literatura. Ea intareste spiritul de exigenta al fiecari creator in parte; ea sporeste spiritul de exigenta fata de intregul fenomen cultural-artistic. Este binefacatoare in masura in care judeca opera in sine si nu opera prin relatia cu aut
<<   20   21   22   23   24   25   >>