Literatura este o aparare impotriva loviturilor vietii. (Cesare Pavese)
Literatura nu reflecta doar, ci faureste, modeleaza, participa la orientarea constiintei umanitatii. (Dumitru Micu)
Literatura, ca si intreaga arta, are capacitatea de a produce emotii estetice pe care oamenii la casuta in permanenta lor lupta de a intruchipa in viata visurile, sperantele si gandurile. (George Macovescu)
Literatura unui popor izvoraste din natura specifica a sensibilitatii sale; el constituie un capitol de psihologie etica. (Eugen Lovinescu)
O adevarata literatura se regenereaza luand puteri de baza numai prin pamantul si prin poporul din mijlocul caruia s-a ridicat autorul. (George Ivascu)
Rolul literaturii in constiinta sociala a epocii noastre este tocmai acesta: de a contribui prin mijloacele ei specifice, la formarea unei noi spiritualitati, aceea de a innobila practica socialista a omului, dandu-i o dimensiune majora activa si revolutionara. (George Ivascu)
Inteleg literatura cea mai puternica si buna, care ajunge semnul de infratire, constiinta comuna, sufletul unei societati nationale. (Nicolae Iorga)
In literatura, la fantana cu apa putina se indeasa lumea cu cofele. (Nicolae Iorga)
O literatura trebuie sa afirme sufletul unui popor in forme care corespund culturii timpului. (Nicolae Iorga)
Literatura, cu radacini nationale, are o inalta misiune sociala si morala, ajutand la vadirea insusirilor superioare ale omenirii si, in acelasi timp, lucrand pentru fericirea ei. (Nicolae Iorga)
Noi prin noi nu putem vorbi catre toti, si rolul unei literaturi este rolul unui glas care vorbeste in fiecare moment fiecaruia. (Nicolae Iorga)
Literatura, poezia nu sint decat un act social, si numai actele sociale care pleaca de la un om inraurind societatea, dand societatii mai mult de cat s-a capatat de la dansa, numai actele acestea sociale au valoare. (Nicolae Iorga)
Literatura nu este o coletie de opere, oricat ar fi ele de geniale ci un complex de activitati si relatii sociale ivite intre oameni din cauza lor, pana sint produse. (Traian Herseni)
Literatura nu este o colectie de opere, oricat ar fi ele de geniale, ci un complex de activitati si relatii sociale ivite intre oameni din cauza lor, pana sunt produse. (Traian Herseni)
Se poate spune ca literatura, care aproape in intregime nu-i decat zugravirea afacerilor amoroase, nu este altceva decat epifenomenologia stiintii numita embriologie. (Garabet Ibraileanu)
Literatura adevarata este cea mai adevarata politica. (Ion Heliade-Radulescu)
Literatura se nascu odata cu fiinta umana, mult mai inainte de a se fi inventat acele semne conventionale, cu ajutorul carora cugetarea are avantajul de a se pietrifica, in loc de a zbura prin aer, schimbatoare si mladioasa ca insasi vocea. (B.P.Hasdeu)
Nu sunt un naturalist, sunt un adept al principiului ca literatura trebuie sa se ridice deasupra realitatii, sa priveasca realitatea de la oarecare inaltime, caci rostul literaturii nu este numai acela de a oglindi realitatea. (Maxim Gorki)
Lucrurile frumoase in literatura sunt cele care te face sa visezi dincolo de ce spun ele. (Edmond de Goncourt)
Literatura nationala insemneaza a prinde intr-o forma artistica criteriile specifice ale diferentierii de suflet, gama distinctiva a unei plamadeli etnice. (Octavian Goga)
Literatura este fragmentul fragmentelor; numai o farama din ceea ce s-a petrecut si s-a vorbit, s-a scris; si numai o farama din ceea ce s-a scris, a si ramas. (Goethe)
Nimic nu poate servi mai bine la aprecierea ta si la masurarea starii unui popor ca literatura, caci ea este forma sub care se expune si se inregistreaza cunostintele si starea morala si intelectuala a unei natiuni. (Ion Ghica)
Numai literatura poate exprima cu exactitate starea intelectuala si morala a unei epoci, caci ea este forma sub care se inregistreaza ideile, credintele si cunostintele unei natiuni. (Ion Ghica)
Orice literatura nationala este sau devine goala atunci cand nu se sprijina pe simtirea cea mai umana, pe intamplarile popoarelor si ale conducatorilor, uniti intr-o singura fiinta. (Goethe)
Literatura, ea trebuie sa fie oglinda vietii. (C. Dobrogeanu-Gherea)
Literatura este cu atat mai mare, cu atata mai desavarsita, cu atata mai mult corespunde chemarii sale, cu cat oglindeste mai mult si mai bine viata natiunii, cu cat cuprinde mai mult aceasta viata, in larg si in adanc. (C. Dobrogeanu-Gherea)
Mare inraurire are literatura, cand e bine aleasa si cu caldura impartasita, asupra sufletului omenesc. (Emil Garleanu)
Literatura mare este intotdeauna plina de amintirile vietii adevarate, adica de date istorice ori documentare, dar nu se confunda niciodata cu acestea, deoarece artistul le subordoneaza intentiei sale creatoare care vizeaza, desigur, mult mai sus decat la reproducerea exacta a unei ambiante sociale
Prin literatura universala intelegem, in fond, tezaurul valorilor comune ale umanitatii de pe domeniul artei cuvantului. (Alexandru Dima)
Literatura fiecarui popor are un caracter national nu numai pentru ca este scrisa in limba nationala, dar si pentru ca ea oglindeste viata specifica a poporului respectiv. (Marcel Breazu)