Un scriitor e un om care exprima in scris cu sinceritate, ceea ce a simtit, ceea ce a gandit, ceea ce i s-a intamplat in viata, lui si celor pe care i-a cunoscut sau chiar obiectelor neinsufletite. (Camil Petrescu)
Destinul unui mare scriitor e o taina permanenta, si caile pe care el se realizeaza sint dintre cele mai opuse orientarii istorice. (Camil Petrescu)
Nu eixsta in timpul scrisului intrerupere silnica sa nu fie dureroasa si daunatoare intregului. (Camil Petrescu)
E placut sa scrii fiindca asta contopeste cele doua bucurii: a vorbi singur si a vorbi unei multimi. (Cesare Pavese)
Ca sa scrii bine trebuie sa te salti peste ideile mijloctioare; indeajuns pentru a nu fi plictisitor; nu prea mult, de teama sa nu ramai neinteles. (Montesquieu)
Scriitorul este un seismograf al epocii in sensul ca reflecta (si adeseori anticipeaza) mutatiile din constiinta si sensibilitatea sociala. (Dumitru Micu)
Un scriitor e intotdeauna altceva, si ceva mai mult decat numai un artist. (Thomas Mann)
Scrierea este un mijloc general de intelegere si prin urmare trebuie sa recurgem totdeauna la principiile generale intru stabilirea ei. (Titu Maiorescu)
Scrierea este un mijloc general de intelegere si prin urmare trebuie sa recurgem totdeauna la principiile generale intru stabilirea ei. (Titu Maiorescu)
Orice scriere este o intrebuintare de semne vazute cu scop de a destepta prin ele certe gandirti. (Titu Maiorescu)
Un scriuitor mare e copacul infipt in inima unui gen literar din care isi scoate hrana abundenta pana la sleirea genului. (Eugen Lovinescu)
Numai acela care stie sa scrie cu perfectiune, intelege pe de-a intregul greutatea scrisului, iar altminteri nu poate, decat cu foarte mare truda, sa scrie bine, chiar daca ar sti intru totul sa o faca. (Giacomo Leopardi)
Nu ajunge ca scriitorul sa-si stapaneasca propriul stil. Trebuie ca stilul lui sa stapaneasca lucrurile: intr-aceasta consta perfectiunea artei si calitatea suprema a artistului. (Giacomo Leopardi)
Scrierea unei carti este un mestesug, ca si faurirea unei pendule; pentru a fi scriitor, se cere ceva mai mult decat talentul. (La Bruyere)
Demnitatea scriitorului este, intr-o dubla acceptie, forma cea mai inalta a respectului fata de sine insusi, fata de opera sa si, deopotriva, fata de comportamentul sau social. (George Ivascu)
A fi uman e cea mai mare insusire a scriitorului. (Nicolae Iorga)
Scrisul si vorba au numai atat pret cat suflet dau din al aceluia de la care au pornit, si cat suflet au facut sa patrunda in alte suflete, incta nepregatite sau ratacite e singurul lor folos. (Nicolae Iorga)
Unii scriitori cand vorbesc de alti oameni parca vorbesc de sine, iar altii vorbind de sine par a vorbi de oricare-n lume. (Nicolae Iorga)
O carte sunt litere moarte, dar vrajite, pe care le invii cu viata ta. (Nicolae Iorga)
Scrisul nu e decat un mijloc, mai bun sau mai rau, de a pastra si raspandi vorba: nu-l intrebuinta pentru altceva. (Nicolae Iorga)
Nu scrie si nu fa nimic de care sa-ti poata fi rusine tie insuti. (Nicolae Iorga)
Scrisul tau sa fie ca rasina ce curge din brad; viata revarsata. (Nicolae Iorga)
Vai de cel care scrie ca sa dovedeasca numai ca poate scrie! Si mai ales vai de acel care scrie ca sa-si dpvedeasca lui aceasta! (Nicolae Iorga)
Un scriitor nu poate fi definit dupa subiectele sale, ci dupa maniera sa. (Garabet Ibraileanu)
Scriitorul fara tendinti nu se poate, caci scriitor absent fata cu opera sa nu se poate. Si, neputand fi absent nu poate sa nu-si manifeste aprecierea sa, atitudinea. (Garabet Ibraileanu)
Scriitorul nu rosteste decat ceea ce e necesar; lasa la o parte pe celelalte, amanandu-le pe alta data; iata ce trebuie sa caute si de ce sa se fereasca oricine s-a pus sa scrie o opera. (Horatiu)
A scrie este a avea deprinderea de a grupa elementele psihice in jurul ideii sau tendintei dominante (tema, subiectul) deprindere pe car en-o are necarturarul. (Garabet Ibraileanu)
In scrisul tau destinat publicul pune ideile tale, dar niciodata sentimenele tale, adica partea intima a personalitatii tale, niciodata imaginatia ta, adica produsul imediat al personalitatii tale. (Garabet Ibraileanu)
Nimeni nu scrie numai pentru sine. (Eugen Herovanu)
Totdeauna scriitorul trebuie sa ingrijeasca a pazi foarte bine si neschimbat caracterul persoanei care vorbeste, dupa imprejurarile in care se afla. (Ion Heliade-Radulescu)